Case Study – Affinity Health Center 2019-07-11T20:46:23-05:00

Project Description

Project Case Study

Affinity Health Center:
Refined Focus in a State-of-the-Art Facility

In 2015, Catawba Care Coalition (CCC) rebranded as Affinity Health, shifting their services from the HIV population of York, Chester and Lancaster counties only to providing comprehensive and affordable healthcare to individuals and families throughout same community.

Prior to the rebrand, CCC selected J.M. Cope to build their new facility. And in 2016, J.M. Cope was again selected —this time to construct the new 28,500 SF Affinity Health Center in Rock Hill, SC.

The project broke ground that same year. Soon after, J.M. Cope was confronted with the project’s first challenge: unsuitable soils across the entire site. The team worked to maintain the project’s momentum, quickly undercutting and replacing the soil throughout.

Over the next 18 months, J.M. Cope’s team kept the same pace, completing the project a mere 2-months past schedule despite the significant challenges of unsuitable soil and inclement weather. These same challenges may have potentially harmed the budget, but with J.M. Cope’s adept management, the owner came within 2% of his original budget for a total savings of $408,529.

Although not required by the owner, the conventional steel structure facility was finished with 23% MBE participation. The exterior features masonry veneer, curtain wall, ACM panels, and a PVC membrane roofing. The interior, designed to address the needs of a Class A medical non-ambulatory facility,includes sheet-vinyl, LVT, carpet, cabinetry and hard tile flooring throughout. Walls —located in high traffic corridors —also feature protection measures. The facility included partial building generator, fire protection with pre-action systems, and VAV HVAC system with building automation controls.

For more information on some of our recent projects please visit our Portfolio page.